CineLOVA gaat van start met de filmproductiekring!

Op dinsdag 4 december 2018 gaat CineLOVA van start met de Filmproductiekring, een traject waarbij amateurfilmers gedurende een periode van een jaar tijdens een aantal CineLOVA Filmcafé’s worden geïnspireerd, gemotiveerd en ondersteund bij het maken van een nieuwe documentaire of fictiefilm over een zelfgekozen thema.  Grijp je kan kans en doe mee! Deelname is gratis voor (Cine)LOVA leden. De Filmproductiekring is één van de activiteiten die CineLOVA in 2019 organiseert.

Opzet Filmproductiekring
De filmproductiekring bestaat uit zes bijeenkomsten (Filmcafé’s) waarbij verschillende thema’s worden besproken en die handvaten geven om aan de slag te gaan met het maken van een film. Tijdens de bijeenkomsten wordt ook telkens de voortgang besproken. Er is aandacht voor zowel het fictie als het non-fictie genre.

Op dinsdag 4 december a.s. starten we met de eerste bijeenkomst van de productiekring. Het thema van die avond is: “Van idee naar productieplan”. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 uur tot 22.00 uur in Sport- en recreatiecentrum Het Anker (Ankersweg 52) in Buchten. Parkeren kan makkelijk en gratis bij het Sportplaza.

Doel van de bijeenkomsten is om makers te inspireren om tot een idee te komen, tips te geven om een idee om te zetten naar een filmplan, extra expertise aan te bieden middels presentaties en coaching van o.a. professionele filmmakers, contacten met elkaar te leggen en feedback te geven tijdens het maakproces.

Programma eerste bijeenkomst Filmproductiekring
Tijdens de eerste bijeenkomst op 4 december a.s. wordt het idee van de productiekring nogmaals toegelicht. Vervolgens laten we een aantal makers met ruime ervaring aan het woord. Zij vertellen over het productieproces van een film  die zij recentelijk gemaakt hebben. Ze lichten aan de hand van voorbeelden toe hoe ze van een idee tot een film zijn gekomen en ondersteunen dat eventueel met beelden. De makers in kwestie zijn:

–             Hay Joosten, met ruime ervaring met het maken van fictiefilms
–             Daniël Beckers, een jongere enthousiaste non-fictie filmer
–             Ton Polman, een non-fictie filmer met jarenlange ervaring

Vervolgbijeenkomsten
De tweede en derde bijeenkomst van de Filmproductiekring staan gepland voor februari en maart 2019. Voor beide bijeenkomsten vliegen we een professionele filmmaker in. Tijdens de tweede bijeenkomst geeft schrijver, regisseur en producent Robin Peeters tips over het maken van een fictie-film. Tijdens de derde bijeenkomst geeft documentairemaker Bart Hölscher (aan de hand van eigen werk) tekst en uitleg over het maken van een documentairefilm. Ook kun je jouw ideeën dan voorleggen aan de makers. Op deze manier krijgen de makers een extra ‘expertise-injectie’ en krijgen ze nog meer gereedschap in handen om van een idee tot een productieplan te komen.

Tijdens de vierde en vijfde bijeenkomst van de productiekring wordt de voortgang van eigen werk besproken en krijg je advies op maat.

Deelname aan de filmproductiekring loont niet alleen als je inspiratie wilt opdoen en begeleid wilt worden bij het maken van een nieuwe film, maar dus ook als je als maker een volgende stap wilt zetten en jouw film (naast amateurfilmfestivals als de Limburgse Filmdagen) wilt vertonen tijdens filmfestivals waar een breed scala aan films wordt vertoond (ook van professionele makers). De zesde bijeenkomst staat daarom in het teken van het aanleveren van een film en deelnemen aan filmfestivals, waaronder de Limburgse Filmdagen en het Limburg Film Festival 2020 in Venlo.

Limburg Film Festival 2020
Het Limburg Film Festival is een festival dat een ode brengt aan de Limburgse film en filmmaker. Het festival (een initiatief van Filmtheater De Nieuwe Scène) toont Limburgse première films van zowel professionele makers als filmstudenten en amateurfilmers. Filmers die willen deelnemen aan de festivaleditie van 2020 kunnen in oktober 2019 een film inzenden. Een selectiecommissie bepaalt uiteindelijk welke films tijdens het driedaagse festival vertoond worden. Het staat iedere amateurfilmer vrij om een film in te zenden. Mits het een film betreft die nog niet eerder vertoond is en tijdens het Limburg Film Festival in première gaat. Besluit je om deel te nemen aan het festival en zend je bovendien een film in die een tijdsbeeld geeft van Limburg vroeger en/of nu en wordt jouw film geselecteerd voor vertoning? Dan maak je tevens kans op de Servaas Huysprijs, een prijs die eerder werd uitgereikt tijdens Filmfestival Tijdsbeeld.

Deelnemen
De bijeenkomsten van de Filmproductiekring vinden plaats tijdens de reguliere CineLOVA Filmcafé’s en zijn voor iedereen gratis toegankelijk, ook als je niet aan het hele traject wilt deelnemen, slechts één of meerdere bijeenkomsten wilt volgen of geen film wilt maken i.h.k.v. de productiekring. Al biedt de productiekring natuurlijk wel dé uitgelezen kans om met de nodige begeleiding en feedback aan een nieuwe productie te werken.

Wil je deelnemen aan de eerste bijeenkomst op 4 december a.s.? Meld je dan uiterlijk 1 december aan door een mail te sturen naar cinelova@gmail.com.  Uiteraard mag je deze avond ook nog even de kat uit de boom kijken.

RSS
Vimeo