Limburg Film Festival 2019 & Servaas Huysprijs

Op 11-12-13 januari 2019 vindt in Venlo de derde editie van het Limburg Film Festival (LFF) plaats. Een ‘showcase’ filmfestival dat de bijzondere Limburgse filmcultuur zichtbaar maakt. Het LFF biedt Limburgse filmmakers (professionals, studenten en amateurs) een podium. Uit een groot aantal filminzendingen heeft de onafhankelijke selectiecommissie van het Limburg Film Festival weer een bijzonder filmprogramma weten samen te stellen. Hoofdlocatie van het festival is Filmtheater De Nieuwe Scène in Venlo. In 2019 beschikt het festival over een aantal unieke satellietlocaties (City Cinema, Poppodium Grenswerk en het Limburgs Museum) met ruimte voor extra films, side events en debat.

Het Limburg Film Festival is een competitief festival. Zo worden er naast de filmvertoningen en side events ook diverse prijzen uitgereikt:

* Beste Speelfilm Kort (korter dan 40 minuten).
* Beste Speelfilm Lang (langer dan 40 minuten).
* Beste Documentaire Kort (korter dan 40 minuten).
* Beste Documentaire Lang (langer dan 40 minuten).
* Aanmoedigingsprijzen Beste Jonge Limburgse Maker (jonger dan 30 jaar in elke categorie)
* Servaas Huysprijs (beste cultuurhistorische amateurfilm).

De Servaas Huysprijs is een initiatief van het Limburgs Museum en het Huis voor de Kunsten Limburg. Het betreft een stimuleringsprijs die wordt uitgereikt voor de meest bijzondere cultuurhistorische amateurfilm van het Limburgs Film Festival. De drie films die dit jaar genomineerd zijn voor de prijs worden op zaterdag 12 en zondag 13 januari vertoond in het Museumtheater van het Limburgs Museum. De uitreiking van de Servaas Huysprijs vindt plaats op zondag 13 januari om 16.30 uur in Filmtheater De Nieuwe Scène.

De Servaas Huysprijs 2019 bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Uitzending van de film op L1 TV
  • Een kijkje achter de (productie)schermen bij L1
  • Hulp door L1 bij de nabewerking van een volgende filmproductie van de filmmaker
  • Opname van de film in de collectie van het Limburgs Museum
  • Research door het Limburgs Museum naar gewenste archiefbeelden voor een volgende filmproductie

 

Op zaterdag 12 januari om 11.30 uur worden in het Limburgs Museum twee genomineerde films voor de Servaas Huysprijs vertoond. Het gaat om de film Op zoek naar de verloren tijd (2018, 14 minuten) van Jo Brunenberg en Ton Huijbers en de film De Wêrf (2018, 64 minuten) van Jo van Geneijgen. De toegangsprijs voor dit filmblok bedraagt € 9,-. Op zondag 13 januari om 12.00 uur wordt de derde genomineerde amateurfilm vertoond. Het betreft de film Grensgeval. De eerste wereldoorlog in de regio Weert-Hamont (2018, 111 minuten) van Peter Crins. De toegangsprijs voor deze film bedraagt € 9,-.

>>> Over de film Op zoek naar de verloren tijd
Hommage aan de Limburgse fotograaf Pierre Segers (1935-2016). In 2016 overleed de Limburgse fotograaf Pierre Segers. Een fotograaf die tijdens zijn leven nooit in de schijnwerpers wilde staan. Deze korte film, gemaakt door twee vrienden die op weg zijn naar Noord- Frankrijk om zijn as uit te strooien, refereert aan de fotografische kijk van deze fotograaf.

>>> Over de film De Wêrf
De documentaire De Wêrf gaat over 100 jaar scheepsbouw aan de Zuid-Willemsvaart in Weert. Oud medewerker Bèr Daniëls (89) had een 52-jarig dienstverband bij de Weertse scheepsbouwer en vertelt op zijn manier over de noeste arbeid op de werf.  Dit wordt aangevuld met unieke foto’s en gedigitaliseerde amateurbeelden.

>>> Over de film Grensgeval. De eerste wereldoorlog in de regio Weert-Hamont
Door maker Peter Crins geïnterviewde grensbewoners vertellen uit eigen ervaring op indringende wijze hoe hun leven in het Midden-Limburgs grensgebied met België beïnvloed werd door WOI. Hun verhalen vormen de basis van deze unieke documentaire en deze worden ondersteund door authentiek beeldmateriaal en documenten. Onder andere komen het toenmalige grote vluchtelingenprobleem, de vermeende deserteurs, de ‘Doodendraad’, de mensensmokkel, de smokkel van goederen en het uitbreken van de Spaanse griep in deze film aan bod.

Kijk voor meer info en het volledige filmprogramma van het Limburg Film Festival op www.limburgfilmfestival.nl

RSS
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Vimeo