Over NOVA

Véél mensen in Nederland bezitten een videocamera en leggen regelmatig voor hen belangrijke gebeurtenissen vast. De meeste filmers maken voor eigen genoegen een pretentieloze film en daar is niets mis mee. Daarnaast zijn er filmers die méér van hun product willen maken. Zij proberen een zo mooi mogelijk beeld te krijgen, een goed verhaal te bedenken en een geluidsband samen te stellen. Zij worden lid van een plaatselijke videoclub om hun hobby samen met anderen te delen en te leren hoe hun films verbeterd kunnen worden. 
 
Die filmclubs zijn verenigd in districten. En die districten (waarvan de LOVA -Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs  er één is) vormen samen weer een nationale organisatie: de Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (NOVA). En daarmee is duidelijk wat de bedoeling is van de NOVA: de videohobby te bevorderen zodat de leden tot steeds betere prestaties komen en vooral steeds meer plezier aan hun hobby beleven. De NOVA is voor én van de niet-professionele filmers en kent geen beroepsmedewerkers. Alle activiteiten worden gedaan door vrijwilligers.

De NOVA organiseert jaarlijks o.a. het NOVA Filmfestival, hét nationale filmfestival voor amateurfilmers. Deelnemers aan het festival zijn amateurfilmers die via regionale festivals zijn genomineerd voor deelname.