Peter Crins wint Servaas Huysprijs tijdens Limburg Film Festival

Prijswinnaars Limburg Film Festival 2019 (Peter Crins, derde van rechtsboven)

Van 11 t/m 13 januari 2019 vond in Venlo de derde editie van het Limburg Film Festival plaats. Tijdens het festival werden maar liefst 70 films vertoond van professionele en amateurfilmers. Zondagavond 13 januari werden prijzen aangereikt aan de meest bijzondere films van het festival. Filmmaker Peter Crins mocht die avond de Servaas Huysprijs in ontvangst nemen. Het betreft de prijs voor de beste cultuurhistorische amateurfilm van het festival. Peter ontving de prijs voor zijn documentaire GRENSGEVAL. Voor deze film van 111 minuten interviewde Peter grensbewoners in de regio Weert-Hamont. Zij vertellen uit eigen ervaring op indringende wijze hoe hun leven in het Midden-Limburgs grensgebied met België beïnvloed werd door WOI. Hun verhalen vormen de basis van deze unieke documentaire en worden ondersteund door authentiek beeldmateriaal en documenten. Onder andere komen het toenmalige grote vluchtelingenprobleem, de vermeende deserteurs, de ‘Doodendraad’, de mensensmokkel, de smokkel van goederen en het uitbreken van de Spaanse griep in deze film aan bod.

Jurycommentaar
“De maker heeft met Grensgeval een monument neergezet waarin hij op basis van grondige historische research en persoonlijke getuigenissen welhaast feilloos regionale en internationale geschiedenis verweeft. De verhalen vol herinneringen, gebeurtenissen en de feiten worden op een bijzonder toegankelijke manier verteld. De passie van de maker voor geschiedenis komt tot uitdrukking in een respectvolle en waarheidsgetrouwe benadering van het thema, die van begin tot eind boeit. Het onderwerp overstijgt de regionale invalshoek en krijgt door de herkenbare verhalen over oorlog een universele betekenis. Alleen al daarom is de film een waardevol document om te gaan zien, te bewaren en door te geven.”
– Juryleden Frank Holthuizen, Fred Cammaert en Patricia Peters

Peter wint met zijn film:

  • Uitzending van de film op L1 TV
  • Een kijkje achter de (productie)schermen bij L1
  • Hulp door L1 bij de nabewerking van een volgende filmproductie van de filmmaker
  • Opname van de film in de collectie van het Limburgs Museum
  • Research door het Limburgs Museum naar gewenste archiefbeelden voor een volgende filmproductie

 

Jo Brunenberg en Ton Huijbers kregen van de jury een eervolle vermelding voor hun film OP ZOEK NAAR DE VERLOREN TIJD, een hommage aan de Limburgse fotograaf Pierre Segers (1935-2016). In 2016 overleed de Limburgse fotograaf Pierre Segers. Een fotograaf die tijdens zijn leven nooit in de schijnwerpers wilde staan. Deze korte film, gemaakt door twee vrienden die op weg zijn naar Noord- Frankrijk om zijn as uit te strooien, refereert aan de fotografische kijk van deze fotograaf.

RSS
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Vimeo