Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2016

DSC_1904

Op 21 en 22 mei jl. vonden in het Cultuurhuis in Heerlen de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens het festival, dat werd georganiseerd door de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg, werden 36 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers vertoond. De beste films werden bekroond met een filmprijs. Tevens ontvingen zeven films een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival. De Limburgse Filmprijs (de prijs voor de beste film van het festival) ging dit jaar naar Jef Caelen voor zijn speelfilm Verdwaald.

In de categorie ‘topfilmers’ werd dit jaar geen goud uitgereikt. Wel was er zilver voor de documentaire Madagaskar… wonderlijk eiland van Magda Verbist. Verbist won met deze film ook de prijs voor ‘beste documentaire’ van het festival. Zilver was er in deze categorie ook voor de speelfilm De Ware Jacob van Urbain Appeltans. Absolute topper van het festival was de film Verdwaald van Jef Caelen. Caelen ontving zowel zilver als de Limburgse Filmprijs voor deze film. De Limburgse Filmprijs wordt ieder jaar uitgereikt voor de beste film van het festival. Actrice Mechelien Caelen won een prijs voor haar overtuigende rol in de film Verdwaald.

In de categorie ‘gevorderde filmers’ was er goud voor de documentaire Bert Coppus schilder pur sang van Ari Stas. Stas ontving tevens een prijs voor het ‘beste filmportret’. Goud was er in deze categorie ook voor Gerard Koenen met zijn speelfilm Helden van het zadel. Zilver ging naar de films Beestenboel van Laurent Beckers, Kleine correcties van Jan Silvertand en Buenos Aires van Ari Stas.

In de categorie ‘beginnende filmers en nieuwkomers’ was er goud voor de film Dining Horses van Christien den Boer. Haar film won ook een prijs voor ‘originaliteit’. Zilver was er in deze categorie voor Irene Cals met haar film Festiviteiten rond Chinees nieuwjaar en Arno van Herpen en Joop Vendrik met hun films Wijngaard de Apostelhoeve 1974-2014 en Riemst ‘Heerlijk veelzijdig.

In de categorie ‘clubfilms’ was er goud voor de speelfilm Klaar is Kees van Film- en Videoclub ’t Lenske uit Sevenum en Niet geschoten… Altijd mis van Video Kollektief Weert. Het Kollektief won tevens zilver voor de speelfilm Koekje van eigen deeg. Zilver was er ook voor de speelfilm Opa en ikke van Film- en Videogroep Open Lens Roermond. Hoofdrolspeler Luuk Bastings won een prijs voor de ‘beste mannelijke jeugdrol’ in deze film.

Naast de uitreiking van bovenstaande filmprijzen werd in iedere categorie ook nog brons uitgereikt. Tevens werden de nominaties voor het landelijke amateurfilmfestival (NOVA Filmfestival) bekendgemaakt. Zeven Limburgse films kregen een nominatie. Het betreft de films: Verdwaald van Jef Caelen, Madagaskar… wonderlijk eiland van Magda Verbist, De Ware Jacob van Urbain Appeltans, St. Servaas en de Romeinen van Peter Brouwers, Breekbaar van Con Soeters, Bert Coppus schilder pur sang van Ari Stas en Helden van het zadel van Gerard Koenen. Deze films maken kans om vertoond te worden tijdens het NOVA Filmfestival op 29 en 30 oktober 2016 in het Posthuis Theater in Heerenveen.

>>> Download hier de palmares met alle prijswinnaars.