Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2017

Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2017 (v.l.n.r.: Arie Stas, Jos Rosenboom, Jef Caelen, Peter Brouwers en Magda Verbist, niet op de foto: Ad Beckers) met nominatie voor landelijk amateurfilmfestival (Fotograaf: Ton Polman)

Op 8 en 9 april jl. vonden in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de Limburgse Filmdagen, hét amateurfilmfestival van Limburg, plaats. Tijdens het festival, dat werd georganiseerd door de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs), werden 30 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers vertoond. De beste films werden bekroond met een filmprijs. Tevens ontvingen zes filmmakers een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival. De Limburgse Filmprijs (de prijs voor de beste film van het festival) ging dit jaar naar Jef Caelen voor zijn speelfilm De Afrekening.

De absolute topper van de Limburgse Filmdagen 2017 was de speelfilm De Afrekening van Jef Caelen. Met deze film over een overspelige echtgenoot met een afrekening tot gevolg won Caelen de Limburgse Filmprijs. Actrice Mechelien Caelen won de prijs voor beste actrice voor haar rol in De Afrekening. In dezelfde categorie (gevorderde amateurfilmers) won Magda Verbist zilver met haar documentaire Wildest Tanzania. Zij won daarnaast een prijs voor ‘beste fotografie’. Peter Brouwers won eveneens zilver met zijn speelfilm Lotgenoten en een prijs voor ‘beste scenario’.

In de middenklasse won Arie Stas goud met zijn documentaire Jeruzalem, betwiste stad. Hij mocht tevens de CineLOVA publieksprijs in ontvangst nemen.

CineLOVA lid en nieuwkomer Ad Beckers won in de beginnersklasse goud met zijn film Jongensdromen en een prijs voor de ‘beste montage’. Jos Rosenboom, schrijfster van origine, won in de beginnersklasse zilver met haar allereerste speelfilm Ze missen je. Een film die zij maakte tijdens het coachingstraject ‘Maak je eigen fictiefilm’ van CineLOVA. Ze won tevens de prijs voor ‘beste nieuwkomer’.

De zes genoemde prijswinnaars ontvingen tevens een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival (NOVA Filmfestival), dat plaatsvindt op 28 en 29 oktober a.s. in Jan van Besouw in Goirle. Tijdens dit festival worden de beste amateurfilms van Nederland vertoond. Een nominatie voor het NOVA Filmfestival is een opstapje naar een landelijk podium.

De prijs voor de beste clubfilm ging naar Filmclub Videoom in Heerlen. Zij wonnen goud met hun speelfilm  SJTROAF.

Download hier de palmares met een overzicht van alle prijswinnaars van de Limburgse Filmdagen 2017.