Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2018

 foto Janine Wilms

Op 14 en 15 april jl. vonden in Filmhuis De Domijnen in Sittard de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens hét amateurfilmfestival van Limburg, georganiseerd door de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs), werden 37 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers vertoond. De beste films werden bekroond met een filmprijs. Tevens ontvingen zeven filmmakers een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival. De Limburgse Filmprijs (de prijs voor de beste film van het festival) ging dit jaar naar Urbain Appeltans voor zijn speelfilm Dagboek. “Een sterk verhaal met een goede spanningsopbouw, een hoofdrol die op sterk dragende wijze is ingevuld door Gertje Heene en gerealiseerd met uitstekend camerawerk”, aldus de jury. Actrice Gertje Heene won hiermee tevens de prijs voor beste actrice. 

Urbain Appeltans won tevens samen met Job Griffijn de eerste prijs in de categorie ‘fictie’ voor hun speelfilm Het is alleen maar lastig. De tweede prijs in deze categorie was voor Groetjes, Henk van Ineke en Peter Brouwers. Jef Caelen won de derde prijs met de speelfilm Verjaardagsverrassing. 

In de categorie ‘non-fictie’ won Jef Caelen met Die zwei blaue augen, een portret van kunstenaar Jos Caelen. De tweede prijs was voor De hemel op aarde – het verhaal van een Limburgse kerk van Arie Stas en Theei Custers. Je droomt niet van een rolstoel van Daniël Beckers kreeg de derde prijs. 

De prijs voor beste nieuwkomer ging naar Monique Banen voor Tussen hemel en aarde, een film die zij maakte tijdens het coachingstraject ‘Maak je eigen fictiefilm’ van filmplatform CineLOVA.  Daarnaast zijn nog prijzen uitgereikt aan makers en films voor bijvoorbeeld beste acteur/actrice, voice-over, camerawerk en montage. 

Tevens ontvingen zeven films een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival (NOVA Filmfestival), dat plaatsvindt op 3 en 4 november a.s. in CineCity in Vlissingen. Tijdens dit festival worden de beste amateurfilms van Nederland vertoond. 

Palmares LFD 2018 laatste versie

Fotoverslag van deze twee dagen door Ton Polman

 

RSS
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Vimeo