Ruud Lenssen presenteert “Wei”

Helaas ivm. Covid-19 maatregelen is deze bijeenkomst afgelast.

Wie heeft er nog niet gehoord van de grote Limburgse succesfilm van 2020: ‘Wei’ van Ruud Lenssen? Welnu, mocht het zo zijn dat je de film nog niet kent dan geeft het laatste deel van deze tekst een heel aardig beeld van de inhoud.

CineLOVA is er trots op om deze film te presenteren en vervolgens samen met Ruud in te gaan op het proces van de totstandkoming van deze indrukwekkende documentaire.

Ruud  heeft inmiddels dit jaar een aantal sessies gedaan met een zestal CineLOVAleden, waarbij hij de productie van non-fictie films heeft begeleid.Het is dan ook heel erg interessant om met Ruud te kunnen praten over het tot stand komen van zijn eigen, grote productie.Zoals u, sinds we onze activiteiten weer hebben opgestart, van CineLOVA gewend bent, zullen we de regels rond Corona respecteren en voor veiligheid zorgen.

Wanneer Ruud Lenssen ziet wat de impact van dementie op het leven van zijn ouders is, besluit hij hen te filmen. Als filmmaker heeft hij eerder maatschappelijke thema’s in beeld gebracht. Nu wil hij een eerlijk beeld neerzetten van dementie. Want de ziekte heeft niet alleen invloed op zijn vader. De impact op het leven van zijn moeder is ook enorm. Een sociaal isolement ligt op de loer. Ruud Lenssen wil dat met Weilaten zien en bespreekbaar maken. Zodat mensen met dementie en mantelzorgers minder eenzaam zijn.

Twee jaar lang volgde Ruud zijn ouders in en om hun huis. Rode draad in de film is de wei, het stuk grond waar vader Jac zijn eigen paradijsje heeft gecreëerd. Met kippen, paarden en een moestuin. De wei geeft Jac houvast, zeker wanneer de dementie begint. Moeder Ria wil haar man zolang mogelijk thuis laten wonen. Ze neemt steeds meer zorg op zich. Maar na twee jaar is het tijd om afscheid te nemen. Thuiswonen gaat niet meer. Jac moet afscheid nemen van zijn wei en Ria van een leven lang samenwonen met haar man.

RSS
Vimeo