Presentatie en vertoning

* Provinciale, nationale en internationale filmvertoning

Je hebt een film gemaakt. Wat nu? Je wilt hem natuurlijk graag laten zien aan anderen. Als je lid bent van de LOVA of CineLOVA kun je deelnemen aan de provinciale filmwedstrijd voor amateurfilmers. Aan het begin van het jaar kun je jouw film inzenden. Deze wordt dan gejureerd door een deskundige jury. Als jouw film een minimaal aantal punten behaald, dan wordt hij geselecteerd voor vertoning tijdens de Limburgse Filmdagen, hét filmfestival voor amateurfilmers in Limburg. Dit festival vindt doorgaans plaats in maart. Bezoekers uit de hele provincie kunnen jouw film dan aanschouwen.

Indien de jury jouw film een zeer hoge score toebedeeld, wordt de film genomineerd voor de nationale amateurfilmwedstrijd. Indien je de nationale jurering doorstaat, wordt je film getoond tijdens het NOVA Filmfestival, het festival met beste amateurfilms van Nederland.

Hebben we met een filmjuweeltje te maken, dan kan je film ook nog geselecteerd worden voor de UNICA, de internationale wedstrijd voor amateurfilmers.

Als ambitieuze amateurfilmer hoef je je dus niet te beperken tot een vertoning in de huiskamer. Als je wilt en een goede productie hebt gemaakt, kun je internationale furore maken!

 

* Filmpresentaties in het kader van CineLOVA

Als lid van CineLOVA kun je jouw films ook tonen tijdens filmbijeenkomst van CineLOVA. Tijdens die bijeenkomsten krijg je de kans om een film in te zenden en te tonen in een filmhuis in Limburg. Je film wordt na de vertoning besproken en je krijgt filmadvies en tips van doorgewinterde filmmakers.  Meer informatie over de bijeenkomsten vind je te zijner tijd op deze pagina.

* TV uitzending LOVA Laat Zien

Wil je jouw film terug zien op TV? De LOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg selecteren ieder jaar een aantal films voor het TV programma LOVA Laat Zien, een dag vullend programma op L1 TV met een selectie van de beste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurcineasten. Heb je recentelijk een korte film gemaakt en is deze interessant voor een groot publiek? Meld hem dan aan via cinelova@gmail.com en wie weet wordt hij uitgezonden. >>> Lees meer

* Filmfestival Tijdsbeeld

Het Limburgs Museum, de LOVA en het Huis organiseren tweejaarlijks het filmfestival Tijdsbeeld. Amateurfilmers kunnen dan documentaires, speelfilms en reportages inzenden die een historisch of hedendaags tijdsbeeld geven van Limburg. Een selectie van de beste films wordt getoond tijdens het festival in het Limburgs Museum in Venlo. De drie beste films komen in aanmerking voor een geldprijs en worden opgenomen in het Limburgs Film- en Video Archief.  >>> Lees meer

* Euregionaal Jeugdfilmfestival

Het Euregionale Jeugdfilmfestival is een tweejaarlijks festival waarbij jonge filmmakers in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar en afkomstig zijn uit de Euregio en Vlaanderen de kans krijgen om hun filmproducties te tonen aan een breed publiek uit Nederland, België en Duitsland. Naast de filmvertoning, kunnen jongeren, onder begeleiding van professionele filmmakers, ook diverse filmworkshops volgen.  Het festival wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg en andere partners uit de Euregio. >>> Lees meer

* Limburgse Filmhuizen 

Limburg kent zes professionele filmhuizen: Lumière Cinema in Maastricht, Filmhuis De Spiegel in Heerlen, Filmhuis Het Domein in Sittard, ECI Cultuurfabriek in Roermond, Filmtheater De Nieuwe Scène in Venlo en Filmhuis Weert. Deze filmhuizen zijn veelal bereid om nieuwe producties van Limburgse filmmakers (met randprogramma of voorbespreking) in première te laten gaan of als voorfilm te vertonen. Ook organiseren de filmhuizen regelmatig speciale filmprogramma’s, lezingen of filmbesprekingen.